Nieuws
kerkstempel

Nieuws

Contextueel Bijbellezen


In de maand juli organiseert onze predikant een speciale Bijbelgesprekskring. De gevolgde methode, contextueel Bijbellezen, wil Bijbelteksten laten leven en  relevant laten worden voor het leven van alle dag.

Het lijkt een uitermate geschikte methode die past bij onze ervaringen van kwetsbaarheid tijdens de coronacrisis.

De aanpak vraagt om kleine groepen en dat past ook bij de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen die voorlopig nog van kracht zijn.

Opgave van deelname is vereist en u vindt de nodige uitgebreide in formatie in de flyer (klikken). Ook de website van de VPKB geeft informatie (klikken).


Zoals u in de flyer ziet was de voorbereiding en organisatie een samenwerking tussen de predikanten  van Antwerpen-Zuid en Brugge.


Contextueel Bijbellezen geeft je een kans om met elkaar zin en duiding te geven aan moeilijke ervaringen, door te luisteren naar elkaar en de Bijbel.                                                          ~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zomerreeks over Jeremia


Voor het monastieke tijdschrift de Kovel schreef Ds. Jannica de Prenter een artikel over schepping en chaos in het boek Jeremia. Van dit artikel maakt zij een online zomerreeks. Het zal een bloemlezing worden van scheppingsteksten. Profetieën over grote droogte, wrange vruchten, en de omkering van de schepping komen voorbij, maar ook Jeremia's ervaringen van dreigende ballingschap, en zijn woede en frustratie om een samenleving op drift waar ongerechtigheid en valse profeten de toon voeren, zullen aan bod komen.

Wie vandaag Jeremia leest,  wordt aangespoord tot herschepping, een opnieuw openbloeien voor de schepping .... een ecologische bekering. Een profetische stem die juist vandaag herkenbaar is.


Het artikel vindt u hier (klikken)


                                                          ~~~~~~~~~~~~~~~~~


UPDATE CORONAVIRUS COVID-19


Sinds midden maart beheerst dit virus het nieuws en ons leven op een manier die we ons niet voor hadden kunnen stellen.

Na 8 maart zijn er geen erediensten meer geweest, maar onze predikant Ds. de Prenter heeft voor iedere zondag digitale diensten gemaakt met korte gebeden, Bijbellezingen, liederen en een ingesproken preek. Het zijn YouTube versies van powerpoint presentaties. U kunt ze volgen op uw PC, laptop,  smartphone of  tablet.


Inmiddels mogen er weer openbare kerkdiensten gehouden worden. De voorwaarden (1,5 m afstand en 10 m² per persoon) betekenen echter dat er slechts 7 of 8 personen in 't Keerske aanwezig mogen zijn en de kerkenraad heeft besloten om de hele zomer nog online diensten aan te bieden. Vanaf 14 juni t/m 2 augustus zal onze predikant een online zomerreeks aanbieden over de profeet Jeremia. Zie hierboven. 


De kerkenraad denkt na over activiteiten die binnen de opgelegde protocollen wel mogelijk zijn en zal zich opnieuw beraden als er een verdere versoepeling komt.


 

De online diensten vindt u op de WELKOM  pagina van deze kerksite. Op  zondagmorgen zetten we de nieuwe dienst erop. Op de ACTIVITEITEN pagina vindt u alle diensten tot nu toe en ook de planning.
                                                             ~~~~~~~~~~~~~~~~~


VPKB-Verklaring tegen racisme


De Synodale Raad van de Verenigde Protestantse Kerk in België (VPKB) heeft in een schrijven aan al haar kerken een duidelijk standpunt ingenomen en geschokt gereageerd op een gebeurtenis die de laatste weken wereldwijd veel reacties heeft opgeroepen.


U vindt de verklaring, die ook als perscommuniqué is verschenen hier (klikken). Hij is ook te vinden op de website van de VPKB https://nl.protestant.link
                                                           ~~~~~~~~~~~~~~~~~
Open Kerken 't Keerske        Geannuleerd


Vanwege de coronacrisis kunnen de open kerkendagen in 't Keerske/Sint-Pieterskapel dit jaar niet doorgaan. Het gebouw zal op zaterdag- en zondagnamiddagen in juni en juli haar deuren gesloten houden.

                                                          ~~~~~~~~~~~~~~~~~


Rwanda. Overstromingen en Covid-19


Zware regens teisterden het land dat door het coronavirus al in een moeilijke situatie was geraakt. Huizen, scholen, bruggen en wegen werden vernield en er vielen tientallen doden.


De Presbyteriaanse kerk in Rwanda (EPR), een bevoorrechte partner van de VPKB, moet hulp bieden en scholen repareren/herbouwen en vraagt onze steun.


Lees meer op de website van de VPKB:  https: //nl.protestant.link  en stort op de VPKB-rekening:


BE29 0680 7158 0064 met de mededeling "Overstromingen Rwanda"                                                           ~~~~~~~~~~~~~~~~~


Lucht en leegte: alles is leegte


Van zondag 26 april tot en met 24 mei stond het Bijbelboek Prediker in onze online diensten centraal. Het werd een zeer gewaardeerde vijfdelige reeks.

Het eerste deel kreeg de beginwoorden van Prediker mee: "Lucht en leegte: alles is leegte". Daarna volgde:  "Welk voordeel heeft de mens van al zijn gezwoeg?" , "Alles heeft zijn tijd" en "Geniet en  vind vreugde in de tijd die je gegeven is". Het laatste deel had als thema: "Als het leven kwetsbaar wordt" .


Onze predikant Ds. de  Prenter leidde eind vorig jaar al een Bijbelstudie over dit bijzondere boekje, en maakte er een boeiende  prekenreeks van. De diensten werden op YouTube gezet en de links kunt u op deze website vinden op de pagina ACTIVITEITEN.


De Bijbelse wijsheidsliteratuur is bijzonder actueel in deze coronatijd. Prediker zoekt en zoekt en hij stelt levensvragen. Onze predikant had ook vragen voor de gemeenteleden. De antwoorden werden op een creatieve, anonieme manier in de diensten verwerkt.


                                                          ~~~~~~~~~~~~~~~~~

Raak mij aan met uw liefde, dat mijn ogen open gaanEen tekst van Jannica de Prenter gelezen op onze extra kerkenraadsvergadering waarop we de corona maatregelen bespraken. Op film gezet met muziek uit de tijd van de Reformatie door Jacob Van Eyck (1590 - 1657) "Onse Vader in Hemelryck".

                                                          

U vindt de YouTube versie hier (klikken).


                                                           ~~~~~~~~~~~~~~~~~

FACEBOOKGROEP


Onze predikant Ds. Jannica de Prenter heeft een facebookgroep voor onze kerk gemaakt. Het is een besloten groep: alleen de groepleden kunnen berichten plaatsen en op het plaatsen zit wel controle. U kunt als volgt een lidmaatschap aanvragen:


- Ga naar facebook.com

- Typ onder "zoeken" in: Protestantse Kerk Brugge

- U ziet een blauwe balk met "lid worden"

- Als uw aanvraag is goedgekeurd, wordt u toegevoegd aan de groep


Nog eenvoudiger is even op de "f" in de kop van de Welkompagina op deze site klikken. U komt dan direct op de nieuwe facebookpagina en kunt aanvragen.


                                                          ~~~~~~~~~~~~~~~~~

Copyright © Protestantse Kerk Brugge